Haber

Berlin’de Erdoğan-Scholz görüşmesi: ‘Tayfun jetleri de gündemde olacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelecek. Erdoğan’ın öğle saatlerinde Berlin’de olması beklenirken, Erdoğan’ın başkentteki ziyareti için 1500 polis görevlendirildi. Güvenlik önlemlerini güçlendirmek için bugün diğer eyaletlerden polisler de şehirde görev yapacak.

Erdoğan ve Scholz’un İsrail-Filistin ihtilafları konusunda karşıt görüşlere sahip olduğuna dikkat çeken Reuters’in analizine göre, iki liderin ‘konuşmak için güçlü ekonomik ve seçimsel teşvikleri’ var. Buna göre 2020’den bu yana ilk ziyaretini Almanya’ya yapan Erdoğan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerini CHP’den geri almayı hedeflediği 2024 yerel seçimleri öncesinde Berlin’e gidecek. Bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) pazarına daha iyi erişim ve vize serbestisi de ziyaretin gündeminde yer alacak.

‘ERDOĞAN’IN JETLER İÇİN SCHOLZ’UN İYİLİĞİNE İHTİYACI VAR’

Kurumun analizine göre, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in dün yaptığı açıklamada işaret ettiği gibi, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını satın almak için Erdoğan’ın Scholz’un onayına ihtiyacı var. Çünkü Almanya, jetleri Airbus aracılığıyla üreten konsorsiyumun bir parçası. Olaf Scholz’a göre Ankara’nın AB’ye göçü önlemedeki rolü, onu Almanya için ‘vazgeçilmez bir ortak’ kılıyor.

‘BU ZİYARETİN ÖNEMİNİN BİR İŞARETİDİR’

Reuters’e göre Erdoğan’ın İsrail’e yönelik kınayıcı açıklamalarına Scholz’un doğrudan yanıt vermemesi de ziyaretin değerinin bir göstergesi.

Öte yandan Erdoğan, çarşamba günkü açıklamasında İsrail’i ‘terörist devlet’ olarak nitelendirerek, Batı’dan ‘sınırsız destek’ aldığına dikkat çekerek, ‘Gazze konusundaki çatışmayı tamamen kontrol altına almanın imkansız olabileceğini’ gösterdi. .

‘ZİYARETİN YAZ AYLARINDA YAPILMASI PLANLANMIŞTI’

Almanya merkezli SWP niyet örgütünün Türkiye uzmanı Aydın Yaşar’a göre, Erdoğan ile Scholz arasındaki görüşmenin başlangıçta yaz aylarında yapılması planlanıyordu, ancak Gazze çatışmasının çıkması beklenmedik bir gelişmeydi.

Erdoğan’ın Berlin ziyareti, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun İsrail’in NATO’ya katılım protokolüyle ilgili görüşmelerin ertelenmesine karar vermesinin ertesi günü gerçekleşti.

‘DİĞER ZAMANDA BU GÜZEL BİR JEST OLABİLİRDİ’

Analize göre, geçtiğimiz günlerde Almanya’yı ‘Avrupa’nın en güçlü ülkesi’ olarak tanımlayan Erdoğan, Türkiye’nin AB ile gümrük birliğini modernleştirme müzakerelerini canlandırmak için Scholz’un desteğini almayı umuyor olabilir.

Öte yandan Yaşar, Erdoğan ve Scholz’un ziyaretin ertesi günü oynanacak Almanya-Türkiye hazırlık maçını birlikte izlemeyeceklerine işaret ederek, “İsrail karşıtı slogan atılacağı korkusu var. Scholz’un maçı onunla izlemek istemesi pek mümkün değil. “Başka zaman olsaydı bu hoş bir jest olurdu.” (DIŞ HABER)

anamur-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu